†▶ Colecţia Cartea pentru copii
†▶ Colecţia Mari teologi ai secolului XX
†▶ Colecţia misionară de tineret
†▶ Colecţia Paraclise şi rugăciuni alese
†▶ Manuale
†▶ Studii
Preţ: 49,00 LEI
Scurtă descriere a cărţii:Este vorba de un volum ce conţine, în traducere românească, actele unui simpozion despre pr. Sofronie, organizat la Athena în 2007 de mănăstirea Vatoped. Publicarea volumului este prilejuită de împlinirea a 25 de ani de la moartea părintelui.
PĂRINTELE SOFRONIE
(1896-1993)
S-a născut la Moscova. A studiat la Institutul de Stat de Arte Plastice din apropierea casei unde trăia și s-a dedicat cu râvnă picturii.
În 1921 a plecat din Rusia și a vizitat Italia, Germania, iar în 1922 s-a stabilit în Franța, unde și-a expus lucrările în importante expoziții de pictură.
În 1925 s-a înscris la Institutul Teologic Sfântul Serghie din Paris, dar curând a renunțat și s-a retras la Sfântul Munte. S-a închinoviat în Mănăstirea Sfântul Pantelimon, unde l-a cunoscut pe duhovnicul său, recunoscut ulterior ca Sfântul Siluan. Această cunoștință a fost, după cum el însuși mărturisește, cel mai important eveniment al vieții sale, pecetluindu-i întregul parcurs ulterior.
După adormirea Sfântului Siluan, Părintele Sofronie s-a retras în pustia Sfântului Munte, unde a stat o vreme slujind ca duhovnic. Din motive medicale a fost nevoit să se mute la Karyes și să se stabilească la Schitul Sfântul Andrei, ca frate aparținând de Mănăstirea Vatoped. În 1947 a plecat la Paris pentru a publica textele pe care i le-a înmânat Părintele său înainte de moartea lui.
În 1959 a întemeiat Sfânta Mănăstire Stavropighie Patriarhală a Sfântului Ioan Botezătorul de la Essex, Anglia, unde a rămas până la adormirea sa, în 11 iulie 1993.
Părintele Sofronie a lăsat în urmă o bogată operă scrisă. Principalele sale lucrări sunt: Cuviosul Siluan Athonitul, Vom vedea pe Dumnezeu precum este, Despre rugăciune, Nașterea întru Împărăția cea neclătită, Nevoința cunoașterii lui Dumnezeu. Cărțile sale au fost scrise mai întâi în rusă, dar curând au fost traduse în multe alte limbi (greacă, engleză, franceză, germană, arabă, italiană, sârbă, suedeză, română etc.). Cartea sa despre Cuviosul Siluan a circulat în Rusia în mai mult de un milion de exemplare, iar în Grecia a fost scoasă deja a zecea ediție.
Părintele Sofronie constituie un punct de referință pentru teologia și viața ortodoxă. A fost numit „teologul principiului ipostatic” şi „teologul luminii necreate”. În confuzia diferitelor personalisme ale epocii noastre, Părintele Sofronie a evidenţiat cu uimitoare deplinătate şi claritate „principiul ipostatic” care constituie chintesenţa teologiei şi antropologiei creştine. A elaborat o bogată învăţătură despre lumina dumnezeiască necreată, pe care s-a învrednicit el însuşi în repetate rânduri s-o contemple. Persoana sa a devenit un punct de atracţie nu doar pentru ortodocşi, ci şi pentru mulţi eterodocşi. A făcut cunoscute adevărul şi ecumenicitatea Ortodoxiei, creând în paralel şi o oază duhovnicească prin comunitatea pe care a fondat-o în mijlocul deşertului spiritual al Apusului postmodern.
» Mitropolitul Alfeyev Ilarion
» ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Anania Bartolomeu Valeriu
» ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andreicuţ Andrei
» Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului
» Protos dr. Berbecel Atanasie
» Preot Bretfelean-Vidican Simion
» Stavrofora Coţofană Veronica
» Facultatea de Teologie Ortodoxă
» Monahul Kavsokalivitul Patapie
» Arhiepiscop Krivoşein Vasili
» Ierom. Morariu Maxim (Iuliu-Marius)
» Pr. prof. univ. dr. Moraru Alexandru
» ÎPS Pop (Bistriţeanul) Irineu
» Arhiepiscopul Sotirie al Canadei
» Pr. prof. univ. dr. Stanciu Vasile
» Arhim. Prof. univ. dr. Tia Teofil
» Ieroschimonahul Daniil Tudor Sandu
» PS Episcop-Vicar Lect. Univ. Dr. Vesa Benedict Bistriţeanul (Valentin)
» Mitropolit de Diokleia Ware Kallistos
» Arhid. Prof. Dr. Zăgrean Ioan